Ako vybrať tenisovú raketu

Možnosti zdieľania

Pri výbere tenisovej rakety musíme dbať na nasledujúce parametre:

  • Veľkosť hlavy rakety
  • Hmotnosť rakety
  • Vyváženie rakety
  • Veľkosť gripu
  • Počet a typ srún

Ako vybrať tenisovú raketu podľa veľkosti hlavy

Veľkosť hlavy tenisovej rakety udáva plochu, ktorou loptičku odpálite na druhú stranu kurtu.

Veľkosť hlavy rakety môžete nájsť v dvoch metrických jednotkách – v cm2 alebo in2. Na SportObchod.sk nájdete všetky veľkosti hláv v cm2. Štandardne sa potom veľkosť hlavy pohybuje v rozmedzí 600–760 cm2.

Teraz už si základy pre výber veľkosti hlavy viete predstaviť sami. Čím väčšiu hlavu rakety máte, tým väčší priestor pre zasiahnutie loptičky dostanete. Väčšia hlava rakety je teda rozhodne vítaným pomocníkom najmä u začiatočníkov.

Menšia hlava rakety už vyžaduje trochu tenisového umu. Na druhú stranu je oveľa presnejšia, rýchlejšia a pre pokročilých tenistov takmer samozrejmosťou.

Najviac rakiet má veľkosť hlavy 645 cm2 (100 in2).

Označenie veľkosti hlavy Veľkosť hlavy v cm2 Veľkosť hlavy v in2
Super Oversize > 740 cm2 > 115 in2
Oversize 690–739 cm2 107–115 in2
Midplus 3 660–689 cm2 102–107 in2
Midplus 2 645–659 cm2 100–102 in2
Midplus 1 601–644 cm2 93–100 in2
Midsize < 600 cm2 < 93 in2

Ako vybrať tenisovú raketu podľa hmotnosti

Ďalším parametrom, ktorý hrá úlohu vo výbere tenisovej rakety, je jej hmotnosť. Údaj o hmotnosti rakety zodpovedá rakete bez výpletu. Po vypletení rakety teda rátajte s tým, že o nejaký gram vyššie sa ručička na váhe posunie.

Ľahká raketa sa lepšie ovláda, preto s ňou hrajú najmä začiatočníci a juniori. Lepšia manipulácia však je na úkor presnosti. Keď sa s tým spojí začiatočnícka neskúsenosť, rátajte s niekoľkými pokazenými údermi.

Až si trochu osvojíte hernú techniku a dostanete do hlavy rakety väčšiu istotu, premýšľajte o prechode na ťažšie rakety. S ťažšími kúskami hrajú i profíci na okruhu ATP a WTA. Ťažká raketa má väčší švih, výborne sa ovláda, ale neodpustí vám žiadnu chybu.

Označenie hmotnosti Hmotnosť v gramoch
Ultra ľahká < 259 g
Ľahká 260–279 g
Stredne ťažká 280–299 g
Ťažká 300–314 g
Ultra ťažká > 315 g

Ako vybrať tenisovú raketu podľa veľkosti gripu

Pre vašu ruku je dôležitou súčasťou rakety i grip, čiže rukoväť rakety. U väčšiny rakiet si totiž môžete vyberať z rôznych gripov. Ibaže čo to znamená?

Gripy sa líšia svojou hrúbkou. To znamená, že sa každému lepšie drží iný grip. Ak si zvolíte menší grip, dá sa všetko čiastočne zachrániť správnym výberom tenisovej omotávky, ktorá grip dodatočne zväčší. Napriek tomu je lepšie zvoliť si správny grip hneď pri výbere tenisovej rakety.

Najčastejšou veľkosťou gripu pre muža priemernej výšky je grip L4. Pre väčšiu mužskú ruku zvoľte grip L5, naopak pre menšiu mužskú dlaň grip L3. Práve veľkosť gripu L3 sa často odporúča i ženám, avšak samotné hráčky najčastejšie zvolia grip L2. Ženy s menšou dlaňou alebo deti môžu skúsiť tiež grip L1.

Ako vybrať tenisovú raketu podľa vyváženia

S veľkosťou hlavy a hmotnosťou rakety by ste si možno poradili. Ak však stojíte pred výberom svojej prvej tenisovej rakety, pojem vyváženie rakety pre vás môže byť veľká neznáma. Vyváženie tenisovej rakety popritom môže byť do hlavy, na stred alebo do ruky.

Vyvážením rakety rozumejte rovnovážny bod, čiže ťažisko tenisovej rakety. Znamená to, že hmotnosť rakety je rozprestretá po celej jej dĺžke, ale každá raketa má ťažisko na inom mieste.

Výsledkom teda je, že čím je raketa viac vyvážená do hlavy rakety, tým pomáha zosilnieť úder. Také vyváženie je výhodnejšie pre začiatočníkov, ale nemusí to byť pravidlom.

Ak je rovnovážny bod bližšie k rukoväti rakety, čiže je raketa vyvážená do ruky, umožní vám lepšie kontrolovať a umiestňovať údery. Práve vyváženie do ruky si vyberajú skôr pokročilí hráči, ktorí aspoň trochu ovládajú techniku.

Vyváženie rakety je dobré brať do úvahy i pri voľbe hmotnosti rakety. Dve rakety s rovnakou hmotnosťou, ale odlišným vyvážením, budú pocitovo inak ťažké. Nezriedka sa tak stáva, že ťažšia raketa dostane do vienka vyváženie do ruky a naopak.

Vyváženie rakety sa meria od konca rukoväte smerom ku hlave a udáva sa v milimetroch.

Označenie vyváženia Vyváženie v mm
Do hlavy > 355 mm
Mierne do hlavy 350–355 mm
Na stred 340–349 mm
Mierne do ruky 320–339 mm
Do ruky < 320 mm

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *